Make your own free website on Tripod.com

11.Kaneli

Koti ] Ylös ] Harlekiini peippo ] Kanarialinnun historia ja lajiesittely ] Kultatiikeripeippo ] Helmi-seeprapeippo ] Vahanokka - St Helen Waxbill ] Undulaatit ] Undulaatin kasvatus.. ]


Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo

11. Kaneli

”Kaneli” (kutsumanimi) sukupuolisidonnainen

engl.: Cinnamon
saks.: Zimter

Vuonna 1933 syntyi ensimmäiset kaneli-undulaatit samanaikaisesti sekä Australiassa että Euroopassa. Myöhemmin sama mutaatio levisi muuallekin Eurooppaan.

Tunnusomaista:
1.) Kaneli-undulaateista musta pigmentti melaniini on kokonaan pudonnut pois ja jäljellä oleva Eumelaniini on tullut tilalle. Eumelaniini on sekoitusväri ja väriltään se on kanelinruskea. Eli kaikki kuvio-osat, myös kaulatäplät ovat kanelin ruskeita. 
2.) Perusväri on 50% vaalennettu.
3.) Kaneli-undulaattien silmät ovat tumman ruskeat + valkoinen iirisrengas, pesässä olevien lintujen silmät ovat punaiset.
Lintujen kuviointi on kanelin ruskea ja kuvion reunukset ovat aina perusvärien mukaiset, eli valkoiset tai keltaiset. Tämä ominaisuus on yhdistettävissä moniin muihinkin mutaatioihin ja väreihin, mutta on aina muistettava, että sama mutaatio vaikuttaa myös perusvärien vaalenemiseen.
Perinnöllisyys:
Huom.: Jos naaraalla on punainen x, se on puhdas kaneli-lintu, jos uroksilla on 2 kpl. X, se on puhdas kaneli-uros, mutta jos sillä on vain 1 kpl. X, se on ihan normaalin linnun näköinen, 
mutta kantaa ominaisuutta piilevänä. Eli piilevää ominaisuutta ei ole naarailla olemassa.
Perintökaava: K=Kaneli N=Normaali
Kanelikaava 1.jpg (21769 tavu(a)) Kanelikaava 2.jpg (21008 tavu(a)) Kanelikaava 3.jpg (21277 tavu(a))  
Kaava A Kaava B Kaava C  
Yhdistelmässä –A:ssa:
kaikki naarat ovat kaneleja ja urokset normaaleja,
mutta kantavat kanelin-ominaisuutta piilevänä.
Yhdistelmässä: -B-ssä:
naaraissa kaneliperimää ei ole. Urokset ovat normaaleja,
mutta kantavat piilevänä kaneli-ominaisuutta.
11[1].2 Kaneli det.kaava.jpg (30055 tavu(a)) Vasta seuraavassa polvessa on mahdollista saada taas kaneli-undulaatteja. 25% Kaneli-uros, 25% normaali-uros, mutta geenikantaja, 25% normaali naaras, 25% kanelinaaras Kaneli-opaliini.jpg (51482 tavu(a))
Kaneli-Opalin
http://www.birds-online.de/farbschlaege/zimtopalin.htm
Tässä yhteydessä on vielä mainittava, että on myös sellaisia lintuja, joiden kuviointi on seuraavanlainen.
Ydin on kanelinruskea, mutta reunus on yleisvärin mukaan vihreä,sininen tai keltainen. Nämä linnut ovat usein kaneli-opalin-lintuja. Nämä mutaatiot kaneli nro.: 12 ja nro.: 13 (seuraava sarake) on yhdistettävissä. Kävi nyt vain niin hassusti, että nämä molemmat tekijät ovat siirtyneet eri paikkoihin ja ne ovat yhdistyneet kiinteiksi, mikä tarkoittaa, että ne periytyvät yhteen kytkettyinä eli ryhmänä, joka tosin ei ole enää erotettavissa. Nämä Kaneli-opalinit muodostavat oman ryhmänsä.