Make your own free website on Tripod.com

14.Kirjava undullaatti

Koti ] Ylös ] Harlekiini peippo ] Kanarialinnun historia ja lajiesittely ] Kultatiikeripeippo ] Helmi-seeprapeippo ] Vahanokka - St Helen Waxbill ] Undulaatit ] Undulaatin kasvatus.. ]


Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo


14. Kirjava undulaatti eli shekit

( A, B, C ,+D )     engl.: Pieds saks.: Schecken

Kuvat: Kukkamäki; Sauvo 

ja Hans Jürgen Lenk, Saksa http://mitglied.lycos.de/opalin/
Kirjavat undulaatit ovat oikeastaan jaettava neljään eri luokkaan, koska on kysymys kolmesta eri mutaatiosta ja ne ovat kaikki vähän eri näköisiä ja myös niiden periytymiskaavat ovat erilaisia, kuten nimetkin jo kertovat.
Kaikki kirjavat undulaatit ovat tavallaan kaksivärisiä ja keltanaamiomutaatio mukaan luettuna myös kolmivärisiä. Kaikilla kirjavilla undulaateilla on niskassa pieni tunniste.
Niskassa on pieni teräväkärkinen perusvärin mukainen täplä. Tämä laikku on myös kirjavien undulaattien sekoituksissa usein nähtävissä, eli tuo täplä on samalla tunnistin myös sekoituslintujen kohdalla.
Tämä koko ryhmä kirjavien undulaattien kohdalla on aivan mahdottoman sekava ja lintuja on erittäin vaikea erottaa toisistaan. Myös kansainväliset nimitykset ovat sekavia, koska on myös muita tähän ryhmään kuuluvia mutaatioita olemassa, jotka elävät omassa maassaan omaa elämänsä alan kirjallisuudessa. On luotu selkeitä standardeja määrätyille mutaatioille ja kaikki niistä poikkeavat yksilöt pistetään toiseen ryhmään. Kaupasta saatavat yksilöt ovat pahasti sekoittuneet ja vain kasvattajat tietävät lintujen geneettisen taustan.
Tässä ryhmittelyssä olen yrittänyt vain pääpiirteittäin selventää, mistä on kysymys ja mihin on kiinnitettävä huomiota. Joudun keskittymään vain pääasioihin, eli teksti ei ole siten täydellinen. Se muodostaa vain rungon myöhemmin tuleville tarkennuksille.
Kaikki kirjavat undulaatit ovat yksilöllisiä, eli samanlaista kuviota ei ole olemassakaan ja kaikki kasvatusyritykset tasaisen kirjavuuden aikaansaamiseksi ovat olleet turhia. Kirjavuus on täysin sattumaa, varsinkin resessiivisten kohdalla. Muilla ryhmillä on edes jonkinlaiset säännöllisyydet olemassa.

Mutta totuus on se, että kaikki eri shekit ovat yhdistettävissä ja kaupan yksilöillä on usein kahden, tai kolmen shekki-mutaation geenit. On myönnettävä, että shekki - ryhmän sekoitukset voivat olla riemastuttavan kirjavia. Myös yhdistelmä muihin mutaatioihin kun opalin tai sprangle ja kaneli, saavat aikaan hauskannäköisiä lintuja. Suunnan on oltava niin, että kirjaviin voidaan risteyttää muita mutaatioita, mutta kirjavia ei saisi koskaan käyttää muihin mutaatioihin, koska ne pilaavat siten kertaheitolla näiden mutaatioiden hyvät ominaisuudet. Kasvattajat törmäävät usein siihen ilmiöön, että ykskaks määrätyt geenitekijät kytkeytyvät yhteen ja periytyvät vastedes vain ryhminä. Siitä syytetään usein kirjavien undulaattien perimää. En tiedä onko se vain olettamus vai todettu fakta, mutta tämä pieni varoitus on paikallaan.
Englanninkielinen teksti siitä kuinka eri mutaatiot periytyvät keskenään. http://www.aviarybirds.com/DEC.htm
Erilaisten kirjavien undulaattien mutaatiot ovat myös ryhmitettävä höyhenpuvun melaniinin osuuden määrän perusteella. Kaavan alkupäässä on vertailun vuoksi normaalilinnun melaniinimäärä 0% pohjaväri ja loppupäässä on sitten melaniiniton mustasilmä mutaatio 100% pohjaväri. Pohjaväri voi olla vain valkoinen tai keltainen

Eri shekki mutaatiot on nyt ryhmitelty neljään ryhmään  erilaisten perinnöllisyystekijöiden perusteella.
Mannermaan kirjava (dominoiva ominaisuus)
engl.: Continental pied or Clearflight pied tai vanha nimike: Dutch pied saks.: Kontinentaler Schecke

ämä kirjava muoto on syntynyt 1939-1945 -luvun lopulla Hollannissa, tästä syystä edelleenkin käytetään nimitystä "hollantilaiset shekit". Myöhemmin yleistyi sitten nimike "mannermaan shekki", koska haluttiin korostaa, että se on Euroopassa syntynyt mutaatio.
Tunnusomaista on,
1.) lintujen naamioväri (kelt. tai valk.) on
tavallaan valunut alaspäin, jopa koko rinnan ylitse.
2.) värit ovat sininen, harmaa ja vihreä.
3.) silmissä on valkoinen rengas.
4.) värit ovat hyvin voimakkaita, mutta ei kirkkaita
Tämä kirjava malli on erittäin harvoin saatavissa, se on kooltaan liian pieni näyttelylinnuksi. Sen värit ovat erittäin voimakkaat ja sen laikukas kuvionti on hyvin hillitty, usein sitä ei edes huomaa. Edelleen sen tunnusmerkkinä on ns. alasvalunut naamioväri ja valkoinen iiris-silmärengas. Urokset ovat kirjavampia kuin naaraat.
Periytymiskaava : http://www.tuxford.dabsol.co.uk/alnasser/article9.htm
http://clawap.chez.tiscali.fr/ondulee_gris_vert.html ( harmaavihreä mannermaan shekki)

Australialainen kirjava (dominoiva ominaisuus) engl.: Dominant Pied saks.: dominanter Schecke

Tämä mutaatio on nimensä mukaisesti syntynyt Australiassa noin v. 1935. Alussa käytettiin nimikettä "Pantta-undulaatti", nimi viittaa sen tunnusomaiseen rintapantta-kuvioon.
Tunnusomaista on, - että australialaisen kirjavan undulaatin naamioväri ei ole valunut alaspäin, mutta rinnan kohdalla on usein selkeästi tai vähän laikukkaana nähtävissä vyömäinen alue keltaisena tai valkoisena, myös kelta- naamiomuotoisena, usein valkoisena.
Siivessä kuviointi on aina laikukas, eli aaltokuvio on vain osittain nähtävissä. Dominoivassa muodossa siipi- ja aaltokuvio voi olla jopa täysin ehjä.
1) sen värialueen rajat ovat hyvin terävät.
2) lähes aina kaulatäplät on nähtävissä.
3) siivet ovat usein värittömät eli valkoiset tai keltaiset kuten pyrstökin.
4) silmät ovat mustat valkoisella iiris-renkaalla.
Huomio: Mikäli tämä mutaatiotekijä esiintyy kaksinkertaisena, lintu on lähes yksivärinen. Tällaista lintua on lähes mahdotonta luokitella mihinkään kirjavaan ryhmään.
Usein uskotaan, että se on täplikäs undulaatti, koska siipikuviointi siiven yläosassa voi olla joskus vielä näkyvissä. (kts. nro. 15)
Kuva:
http://clawap.chez.tiscali.fr/ondulee_pie_australienne_vertfonce.html
(vihreä austral. shekki)
http://clawap.chez.tiscali.fr/ondulee_gris_opaline_cinnamon_masque_jaune.html
(harmaakaneli austral. shekki keltanaamio)
http://clawap.chez.tiscali.fr/ondulee_pie_australienne_opaline_bleue_masque_jaune.html
(sininen austral. shekki kelt. naamio)

Resessiivit, kirjavat tai  harlekiini-undulaatit (resessiivi ominaisuus)

engl.: Recessive Pied,Harlekin pied ja vanha nimi: danish pied saks.: Rezessive Schecke, Dänische Schecke

Tämä on yleisin kirjava muoto. Se on syntynyt samoihin aikoihin v.1930 Tanskassa, mistä tämä vielä nykyisinkin käytetty nimike tulee.
Tunnusomaista on, että laikukkuus voi mennä myös naamioon, niin että osa kaulatäplistä puuttuu, usein vielä yksipuolisesti. Sen eriväriset alueet voivat sattua mihin vain. ainoa muoto, jossa värit ja tummuusasteet voivat sekoittua. Silmät ovat mustat, mutta ilman valkoisia iiris
renkaita. Urosten nokan vahanahka on vaalean roosan värinen (Australian shekeillä se on sininen)
Mikäli rinnan yläosassa on laikku, kysymys on suurella todennäköisyydellä resessiivi-shekistä.
Siivessä kuviointi on riemastuttavan pikkulaikukas, niin että se on heti tunnistettavissa tähän resessiivi muotoon kuuluvaksi. Näyttelylinnussa suhde on oltava vähintään 2/3 vaaleaa ja 1/3 tummempaa kuviointia

Myös tässä mutaatiossa ovat tupla-mutaatiogeenin linnut erehdyttävästi täplikkään undulaatin näköisiä (Kts.: kuvalinkit)

Vas. puolella normaali harlekiini ja oikealla puolella sama harlekiini, mutta harmaasiipi-sekoitus ja värit ovat sen ansiosta paljon haalempia.
Kuva: http://clawap.chez.tiscali.fr/ondulee_pie_danoise_grisvert.html
(resessiivi kelt. shekki 2 tek.) )
http://clawap.chez.tiscali.fr/ondulee_pie_danoise_cobalt.html
(resessiivi shekki, violetti/valk. 2tek.)

Musta silmä, Helsingin mutaatio
engl.: dark eyed clear (DEC) tai finnish pied or Helsinki pied
saks.: Schwarzaugen
Tämä mutaatio on kansainvälisesti tunnettu Helsingin mutaationa. Se syntyi v.1950 Helsingissä. Vasta paljon myöhemmin tajuttiin, että se on ominaisuuksien yhteen kytkentä, eli eri mutaatiotekijät ovat siirtyneet paikasta toiseen ja sen yhteydessä kytkeytyneet crossing-over ilmiöksi. Tässä tapauksessa ei vaan ole tiedetty, eikä voitu edes kuvitella, että se syntyisi mannermaan ja resessiivin kirjavan undulaatin yhdistämisessä. Myöhemmin sitä tehtiin sitten järjestelmällisesti. Lintujen perusväri on hyvin kirkas, poskilaikku on aina valkoinen. Myös siipien pitkät sulat ovat värilliset. Keltainen tai valkoinen väri voi vähän vaihdella tummuusasteessa, sen mukaan minkälaisia tummuustekijöitä tai harmaantekijöitä linnuilla on.
Tunnusomaista on se, että
- lintu on kauttaaltaan yksivärinen, mutta siivessä väri voi olla vähän vaaleampi, myös valkoisissa linnuissa.  Punasilmäisillä yksivärisillä linnuilla on valkoiset siiven reunat.
- Uroksien vahanahka on vaalean roosan värinen.
- Silmät ovat mustat ja siinä on valkoinen rengas.
Koska lintu on geneettisesti dominoivan ja resessiivin yhdistelmä, sen periytymiskaava on hyvin mielenkiintoinen.

= 50% musta silmä 1 tek.

Musta silmä x musta silmä     = 25% musta silmä 2 tek.

= 25% resessiivi

Jos halutaan pitää eri mutaatiot ehjänä ja puhtaana, mikä pitäisi olla oikeastaan jokaisen linnunkasvattajan lähtökohta, koska hienot mutaatiot kuvan mukaisesti aina "pilaantuvat", on käytetty hätäratkaisuna aina vaaleita lintuja, eli lutinot tai albiinot ( inoksi kutsutut). Pitää tarkasti katsoa, että ei sekoiteta musta-silmämutaatiota kirjaviin, koska silloin on sekoitettu vahingossa kirjavan mutaation geeniperimä.
Jos halutaan pitää eri mutaatiot ehjänä ja puhtaana, mikä pitäisi olla oikeastaan jokaisen linnunkasvattajan lähtökohta, koska hienot mutaatiot kuvan mukaisesti aina "pilaantuvat", on käytetty hätäratkaisuna aina vaaleita lintuja, eli lutinot tai albiinot ( inoksi kutsutut). Pitää tarkasti katsoa, että ei sekoiteta musta-silmämutaatiota kirjaviin, koska silloin on sekoitettu vahingossa kirjavan mutaation geeniperä.

Kuvat: Kukkamäki; Sauvo ja Hans Jürgen Lenk, Saksa

http://mitglied.lycos.de/opalin/