Make your own free website on Tripod.com

15. Täplikkäät

Koti ] Ylös ] Harlekiini peippo ] Kanarialinnun historia ja lajiesittely ] Kultatiikeripeippo ] Helmi-seeprapeippo ] Vahanokka - St Helen Waxbill ] Undulaatit ] Undulaatin kasvatus.. ]


Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo

15. Täplikkäät

engl.: mottled budgeriagar
saks.: gefleckter Wellensittich

Tämä uusi mutaatio on hyvin nuori, se syntyi vuonna 1967 Australiassa yhden violetti opaalin-undulaatti- kasvattajan lintutarhassa. Emolintujen kaukaisessa sukutaulussa löytyy myös resessiivisiä kirjavia undulaatteja. Emolinnut olivat violetti opalini ja vaalean sininen, joista yksi poikasista aiheutti poikassulkasadon jälkeen yllätyksen. Alussa se oli aivan normaali poikanen, mutta sitten se muuttui niin, että koko höyhenpuku muuttui täplikkääksi. Kuviointi ja perusväri katosivat laikukkaaksi ja valkoinen väri asettui tilalle. Myöhemmin se saatiin myös vihreässä linjassa, jossa sitten valkoisen tilalle tuli keltainen.
Lähes samanaikaisesti syntyi myös Amerikassa vastaavanlaiset yksilöt, sillä erotuksella, että tämä värien katoaminen tapahtui vielä myöhemmin kolmannen sulkasadon jälkeen.
Ei vielä nykypäivänäkään on selvinnyt, mistä oikein on kysymys. Myös ilmiön perinnöllisyys ei ilmeisesti istu mihinkään Mendelin kaavaan. Tuli epäilys, että kysymys on aivan toisenlaisesta mutaatiosta ja jo olemassa olevasta ominaisuudesta, mikä on ilmennyt yleensä vanhemmilla linnuilla ja tulee nyt näkyviin nuoremmilla linnuilla. Asiakeskustelussa on käytetty argumentointia ja vertailua, että se olisi vastaavanlainen ilmiö, kun ihmisillä on taipumus vanhentumisen myötä harmaantua tai tulla kaljuksi. Onko asiayhteys näillä linnuilla nyt sama, se selviää vasta lähitulevaisuudessa.

Meille riittänee tieto, että jos on hyvin nuori resessiivi kirjava undulaatti ja jossain vaiheessa sulkasadon jälkeen linnun ulkomuoto muuttuu edellä mainitulla tavalla, kysymys saattaa olla tästä ilmiöstä, eikä se ole mikään tauti. Toisaalta, jos meillä on australialainen shekki ja sen shekki-ominaisuus on kaksinkertainen, tällaiset linnut ovat usein ihan täplikkään mutaatiolinnun näköisiä (katso: 14.B)
Eli kirjavat undulaatit syntyvät kirjavina ja täplikkäät undulaatit ovat nuorena normaalin undulaatin näköisiä.
Jos ostetaan täplikäs undulaatti, tarvitaan ehdottomasti tietoja linnun geneettisestä taustasta, muuten sitä ei saisi oikeastaan käyttää poikastuotantoon. Koska mutaatio on resessiivinen, sekoituspoikaset eivät ole täplikkäitä ja jos semmoisia poikasia myydään normaalin
värisinä lintuina, uudelle omistajalle voi koitua ikäviä yllätyksiä.

Niin kauan kun tämän mutaation peruslaatua ei ole vielä selvitetty mistä oikeastaan on kysymys, meidän on syytä olla vähän varovaisia, eikä saisi risteyttää lintua muihin mutatiohin.

Tässä on näkyvissä lisä selvityksiä ja kuvia.

http://www.budgerigars.co.uk/rares/mottles/mottlesusa.html