Make your own free website on Tripod.com

17. Clearbody

Koti ] Ylös ] Harlekiini peippo ] Kanarialinnun historia ja lajiesittely ] Kultatiikeripeippo ] Helmi-seeprapeippo ] Vahanokka - St Helen Waxbill ] Undulaatit ] Undulaatin kasvatus.. ]


Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo

17. Clearbody

 

Easley Clearbody dominoiva
Texas Clearbody sukupuolisidonnainen

 

Tätä nimeä on hieman vaikea suomentaa, mutta linnun ulkonäkö vastaa hyvin nimikettä. Ainoa silmään pistävä ero näissä linnuissa on se, että sen naamioväri on sama kuin sen perusväri. Syntyy siis sellainen "rungoltaan" puhdasvärinen lintu. Näin ollen alunperin oli vain keltaisia ja valkoisia clearbodeja olemassa, mutta ajan mittaan on saatu myös muita värejä. Näitä ovat vaalennettuina hyvin hienostuneen vaalean pastellinsininen sekä vihreän tai violetin näköisiä. Myös keltanaamio on saatu onnistuneesti yhdistettyä.
Tunnusomaista on,
että sen pohjaväri on vaalennettu ja sen normaalikuvio
on erittäin voimakasvärinen ja muodostaa kovan
kontrastin vaalealle perusvärille.
Toki on sekoitettu myös harmaata ja muita mutaatioita, joista ei ole kovin paljon hyötyä, paitsi kuviointiin liittyvissä mutaatioissa. Myös sinisenä koko clearbodyn perusominaisuus vähän häipyy. 50 luvulla syntyi maailmassa monessa paikassa vastaavia kuviomuutoksia, joista on vielä jäljellä tämä Texas Clearbody , nimitetty sen syntymäpaikan mukaan, ja tämä Easley Cearbody, joka sai nimensä Kalifornialaisen kasvattajansa mukaan.
Ero näiden kahden Clearbodin välillä on, riippumatta niiden erilaisesta perinnöllisyydestä, se että Easley Clearbody , eli dominoivan clearbodyn siipikuvio on hyvin samannäköinen kun normaalivärisillä linnuilla, mutta Texasin Clearbodilla se on tummempi siipien kärjestä lähtien ja vaalenee ylöspäin. Texasin Clearbody on siten helposti erotettavissa muista mutaatioista.

Texasin Clearbody on nykyisin yleisin ja sen perinnöllisyys on sukupuolisidonnainen, eli tulevien poikasten perimä on helposti ennustettavissa.

Kuvat: http://mitglied.lycos.de/opalin/artikel17.html
http://www.geocities.com/Heartland/2761/photos/texasclearbody/cb4.jpg

harmaa clearbody

http://www.geocities.com/Heartland/2761/photos/texasclearbody/cb5.jpg

keltainen. clearbody