Make your own free website on Tripod.com

2.Keltainen ja valkoinen undulaatti

Koti ] Ylös ] Harlekiini peippo ] Kanarialinnun historia ja lajiesittely ] Kultatiikeripeippo ] Helmi-seeprapeippo ] Vahanokka - St Helen Waxbill ] Undulaatit ] Undulaatin kasvatus.. ]


Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo

2.Keltainen ja valkoinen undulaatti

(Keltainen on resessiivinen ja valkoinen on resessiivinen, mutta keltainen on dominoiva valkoiseen nähden.) 

Tämä mutaatio on ensimmäinen värimuunnos, joka on tapahtunut vihreiden alkuperäisväristen lintujen kohdalla. Tämä mutaatio on saanut aikaan sen, että melaniinit (tumma kuvio) ovat kadonneet tyystin. Näin värjäytyvät myös kaikki luonnon lintujen täysin mustat höyhenosat, kuten siipien pääsulat värittömiksi, eli valkoisiksi.

Tunnusmerkkinä on se, että linnuilla on punaiset silmät, eli ne kuuluvat alpinismin ryhmään. Tämä on tärkeä tieto, koska on ihan samanlainen mutaatio olemassa, missä silmien väri on musta + valkoinen rengas (ns. mustasilmä-mutaatio).
 Nämä musta-silmäiset keltaiset tai valkoiset linnut kuuluvat aivan eri
ryhmiin, kuin ns. kirjavat undulaatit. Tämä mutaatio on  tapahtunut 50-luvulla Helsingissä, ns. Helsingin mutaatio, (Finnish pied).

Linnuilta siis puuttuu kyky muodostaa melaniinia Eli keltaista väriä heijastuu keltaisesta ulkokuoresta meidän silmiin tai jos ei ole keltaista ulkokuorta, vain pieni määrä valkoista valoa heijastuu takaisin meidän silmiimme.
Jos linnuilla olisi pigmentti-ydintä sen värivaikutelma olisi sininen tai vihreä.
Joku voi ajatella, että hän pyrkii aikaansaamaan täysin sinisiä tai vihreitä lintuja, joilla ei ole melaniinikuviota.
Se kyllä edellyttäisi vielä muita mutaatioita, ja on ollut tähän saakka em. syistä vielä täysin mahdotonta.
Keltaisia lintuja kutsutaan lutinoiksi ja vastaavasti valkoisia albiinoiksi tai inoiksi. Tämä nimitys ei ole teoriassa oikea, koska nämä linnut muodostavat edelleen melaniinia, eli ne eivät ole oikeita albiinoja. Täysin albiinoa undulaattia ei ole vielä olemassa.
Eläinsuojelupykälä, missä puhutaan kasvatustavoitteesta, jossa eläin kärsii, ei oikein ole sovellettavissa näihin lintuihin.  Keski-Euroopassa on todettu,  että näille punasilmäisille linnuille ei ole mitään sen elämälaatua rajoittavia haittoja olemassa, koska ne edelleen muodostavat tarvitsevansa määrän melaniinia
Lutino Albiino (Ino)
On muistettava, että tämä keltainen väri on luonnonvärisessä linnussa jo naamiossa olemassa, myös valkoinen väri on sinisen linnun naamiossa. Tämä keltaisen ja valkoisen värin näkyviin tulemis-mekanismi naamiossa on nyt mutaation ansiosta "levinnyt" linnun koko höyhenistöön. Keltainen mutaatio oli ensimmäinen mutaatio, joka syntyi Belgiassa luonnonvärisestä vihreästä linnusta.
On myös muistettava, että lähes kaikki myöhemmin tulleet mutaatiot ovat syntyneet keltaisien lintujen sukutauluista. Se saattaa olla myös syy, minkä takia ei ole viime vuosien aikana oikeastaan mitään uutta ilmennyt. Koska keltaiset ja valkoiset linnut ovat hyvin harvinaisia, eikä kovin suosittuja ja vain hyvin pieni kasvattajakunta on erikoistunut näihin sävyihin.

Toinen perussääntö: Sininen, keltainen ja valkoinen väri 
ovat resessiivejä, eli väistyviä. 

Ne eivät hallitse suhteessa vihreään.

Jos yhdistetään vihreä lintu ja peruskeltainen lintu, meidän tarvitsee vain laittaa kaavaan keltainen lintu sinisen kohdalle. Tulos noudattaa täysin samaa kaavaa. Myös jos yhdistetään vihreä ja valkoinen lintu, pätee aivan sama kaava
Mutta jos yhdistetäänkin keltainen ja valkoinen lintu, tarvitsee meidän vain tietää, että keltainen väri on dominoiva puuttuvaan ominaisuuteen eli valkoiseen nähden. Eli vihreän linnun kohdalla keltainen ja sinisen linnun kohdalla valkoinen ja tulos noudattelee jälleen samoja sääntöjä.

Jos halutaan aikaansaada syvän keltaisia tai valkoisia lintuja ei saisi koskaan risteytyslintuina käyttää normaaleja ns. pigmentti-lintuja. Lutinon kirkas keltainen ja inon puhdas valkoinen väri samenee.
Keltaiset linnut saavat usein  sinisen vivahteen ja tulos on vihreänkeltainen eli sinapinkeltainen. Valkoiset linnut pysyvät valkoisina, mutta väri ei usein ole enää puhdas, siihen tulee vihreä tai sininen hohde,  mikä sinänsä on ihan upean näköinen.

Kuva: Minna Kukkamäki FIN
Jos risteytyslinnulla on harmaantekijä (katso nro.:4)
poikasista tulee ihan vaalean värisiä ja väri on matta, eli kirkkaus on poissa. Keltaisen ja valkoisen linnun kokoero on täysin samanlainen kuin sinisen ja vihreän osallakin, koska taipumus on geneettisesti kytketty tähän keltaisen värin muodostuskykyyn (K)