Make your own free website on Tripod.com

5. Violetti tekijä undulaateissa.

Koti ] Ylös ] Harlekiini peippo ] Kanarialinnun historia ja lajiesittely ] Kultatiikeripeippo ] Helmi-seeprapeippo ] Vahanokka - St Helen Waxbill ] Undulaatit ] Undulaatin kasvatus.. ]


Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo

5. Violetti tekijä

(dominoiva tekijä) 

 Tämä ihastuttava väri on saavuttanut suuren suosion kaikkialla maailmassa. 
Todennäköisesti se tuli ensimmäisen kerran Eurooppaan kun Australian hallitus lahjoitti Englannin kuningashoville ns. ”valko-siipi” undulaatin. Tämä uusi väri oli kytketty muihin resessiivisiin mutaatioihin
ja se on aiheuttanut suurta hämmennystä. 
Vähitellen se on saatu eristetyksi puhtaaksi,  mutta siltikin se sai aikaan tuhansia kirjoituksia alan kirjallisuudessa 
ja se synnytti erilaisia teorioita jne. 
Undulaattien kasvattajat ovat vasta viime vuosien aikana tajunneet, että violetti-vaikutus on yksinkertaisesti sellainen,  että höyhenen rakenteessa on tapahtunut rakennemuutos.
Suurta ihmetystä se aiheutti vielä, kun tämä violetti-väri on nähtävissä vain kun yhdistetään tummansininen ja violetti lintu. 
Kaikissa muissa yhdistelmissä se vain tummentaa väriä, eikä ole muuten nähtävissä, koska sen voi aikaansaada myös toinen edellä mainittu tekijä ” R ”. Tämä kuvio muuttuu liian vaikeaksi, 
koska se on vielä geneettisesti kytketty tähän ”R”- tekijään, eli se periytyy aina tämän –R:n kanssa ryhmässä. Se on nähtävä niin, että se on ”R”:n lisämutaatio. (R= Ruskean pigmentin muodostuskyky – intermediääri)
Koska violetti väri on nähtävissä vain sellaisissa sinisenlinjan linnussa, missä tämä ”V” on tuplana eli kaksinkertaisesti olemassa. Puhutaan 1-faktorin ja 2-faktorin linnuista. 

Missään muussa väriyhdistelmässä ei saadaan niin laajakirjoista poikassarjaa kuin violetti-yhdistelmissä.
Nyt on ymmärrettävä, että kasvattajat joutuvat jo melkein menemään genetiikan kursseille,
mikäli he haluavat, että tämä ihastuttava violetti väri lisääntyisi. 

5[1].2 Violetti kaava.jpg (57317 tavu(a))
Klikkaa hiirellä kaavio isommaksi.

Onneksi on ilmennyt sellainen yhdistelmä, 
missä kaikki poikaset ovat aina samat.,
eli 6:sta poikasesta 3 on normaaleja sinisiä ja 3 on violetin 1.tek.värisiä. Tokikaan violettipoikasista violetin väri ei ole näkyvissä. Tässä yhdistelmässä poikaset ovat sitten ennustettavissa ja tästä syystä tämä yhdistelmä on suositeltava, että koko kasvatus voisi olla johdonmukainen.
Violetin undulaatin kasvatuksessa tulee nyt pakolliseksi, että kasvattaja tarvitsee ehdottomasti tietoja, mitä oman linnun perintötekijät ovat, minkälaiset olivat sen vanhemmat ja isovanhemmat, muuten ei ole juurikaan mahdollisuutta, että tämä hieno väri säilyisi. Eli jos vaikka saisimmekin kaupasta hankittua violetin värisen linnun, se ei vielä meitä kovin paljoa auta.
Vihreässä linjassa tämä violettitekijä ”V” saa samanlaisen laajan kirjon aikaan kun sinisessä, mutta violettia väriä puhtaana ei ole siellä näkyvissä. Myös yhdistettynä harmaaseen linjaan ”H”, on tuloksena vain,  että se tuo mustat kuviot selkeämmin esiin ja on näin sielläkin eduksi.
Kasvattajien suuri innostus on täysin ymmärrettävää, koska violetin värin synty ruokkii tämän olettamuksen ja toiveen siitä, että höyhenrakennemuutos olisi sellainen, että tämän sinisen värin heijastusmekanismin ohella heijastuisi myös punasta väriä. Suuri haave punaisesta undulaatista sai vauhtia, mutta ei vielä nykypäivänäkään täysin tiedetä, mikä mekanismi saa tämän violetin vaikutuksen aikaan.