Make your own free website on Tripod.com

7. Spangle
Koti ] Ylös ]

 

Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo

7. Spangle

 

Tämä mutaatio on aiheuttanut alan kirjallisuudessa jonkin asteisen myllerryksen.
Australialaisen kasvattajan lintutarhassa syntyi ensimmäinen Spangle- niminen mutaatio.
Koska tämä kasvattaja kasvatti lintujaan ns. parvimuodostelmassa, tiedettiin alussa, että ensimmäisen spangle-poikasen emo oli valkoinen (mustasilmäinen) undulaatti.
Usein uudet mutaatiot ovat vain kelta-valkoisesta linjasta tulleita. Mutaatiolinnun isä selvisi vasta myöhemmin ja se oli dominantti shekki (kirjava) (engl. pied)  ja vielä puoliksi australialainen resessiivinen shekki,  englantia puhuvassa maassa harlekiini-undulaatiksi kutsuttu
Tästä lintutarhasta linnut tulivat Melvyn Jonesille, joka sitten vahvisti tämän mutaation vuonna 1974.Mutaatio oli niin poikkeava, että pitkien siipien höyhenien värit muuttuivat toisinpäin.
Luonnollisen linnun siipihöyhenien ydin on musta ja reunus naamavärin mukaan keltainen,
sinisessä linjassa analogisesti valkoinen. Spangle- mutaatiossa olivat nyt höyhenien ytimet värilliset ja kapeat reunukset mustat, eli syntyi ns. suomu-kuvio.
Vuonna 1987 tulivat ensimmäiset Spangle-linnut jo Eurooppaan, todennäköisesti ensin Sveitsiin.
Euroopassa ei kukaan pitänyt alan kirjallisuudessa liikkuneita kirjoituksia edes totena, mutta kun ensimmäiset linnut olivat nähtävissä, muuttui tilanne ja innostus oli niin suuri, että lintujen jälkeläiset risteytettiin vaikka minkälaisiin lintuihin. Ensinnäkin puhdaslinjaisten lintujen puutteesta ja toisaalta haluttiin tietää tarkasti,  kuinka tämä mutaatio oikein periytyisi. Mutaatiossa tapahtuu usein niin,
että määrätty ominaisuus putoaa pois tai ei aktivoidu ja se ominaisuus on usein menetetty lopullisesti. 
Tässä tapauksessa ominaisuuden tekijä tai tekijöiden ryhmät ovat vain siirtyneet toiseen paikkaan.
Tunnusomaista on kaavan mukainen höyhenien värityksen muutos,
tämä muutos vaikutti usein myös esimerkiksi kaulatäplien väritykseen niin, että höyhenen keskellä oleva musta täplä muuttui naaman väriseksi ja reuna mustaksi, eli syntyi semmoinen isohko silmän-muotoinen täplä, eli tumman renkaan sisällä on sitten värillinen keskitäplä. Pyrstön väritys on vastaavanlainen, mutta toisinpäin kuin normaalilinnussa. Lintujen silmissä on vielä yksi selvä merkki, spangle-linnun silmässä on valkoinen iiris.
Tämä spangle-ominaisuus voi olla linnuissa myös tuplana. 2-tekijä linnuilla on vielä se ominaispiirre,
että melaniinin-muodostuskyky on vahvasti alentunut, niin että melaniini-rengaskuvio on hyvin vaalean harmaa. 2-tekijä spangle-linnut ovat vaikeasti erotettavissa harmaasiipilinnuista, mutta valkoinen iiris-rengas paljastaa tupla spangle-ominaisuuden.
Huomio: Mikäli tämä mutaatiotekijä esiintyy kaksinkertaisena,  lintu on lähes yksivärinen. Tämmöinen lintu on lähes mahdoton luokitella spangleen kuuluvaksi ja se on myös samannäköinen kuin tupla-tekijä kirjavaundulaatti. Spanglella on valkoinen rengas silmissä, tästä sen voi tunnistaa.
Perinnöllisyyskaava spanglen osalta on hyvin yksinkertainen.
1.

Sp 1t x normaali = 50% Sp 1t + 50% Sp normaali
Sp 2t x normaali = 100% Sp 1t
Sp 1t x Sp 1t = 25% Sp 2t, 50% Sp1t, 25% norm.
Sp 1t x Sp 2t = 50% Sp1t + 50%Sp1t
Sp 2t x Sp 2t = 100% Sp2t

2.

Tämä mutaatio on nyt siirrettävissä kaikkiin väreihin, hyvin suosittu on sininen keltanaamio spanglekuviossa. 

3.

Monet muut yhdistelmät saattavat pahasti sotkea spangle-kuvion, niin että tunnuspiirteet ovat vain osittain enää jäljellä. Tässä on vielä paljon ristiriitaisuuksia olemassa, jotka eivät ole Mendelinlain mukaan selitettävissä, esim. keltanaamio-mutaatio tuo myös siipikuviossa osittain keltaiset sävyt esille

Nyt on valitettavasti kerrottava,
että nykyiset spangle - linnut eivät ole läheskään niin selkeäkuviollisia ja värisiä, 
kuin alkuperäiset australialaiset linnut. Syynä on se, että kun lintukanta on risteytetty ja sekoitettu mihin tahansa muuhun mutaatioversioon, eli muut mutaatiot jne. ovat vaikuttaneet spangle - ilmikuvioon niin paljon, että se on lähes pilattu. Voi käydä niin, että tämä mutaatio tulee häviämään muutaman sukupolven päästä.

Tästä syystä on monissa maissa olemassa erillisiä Spangle - yhdistyksiä olemassa. Ne keskittyvät nimenomaan vain siihen, että tämä mutaatio säilyisi ja sen alkuperäinen väriloisto palautuisi.