Make your own free website on Tripod.com

8.Harmaasiipi undulaatti
Koti ] Ylös ]

 

Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo
 

8. Harmaasiipi
 

(Resessiivi tekijä normaaliväriin)engl.: Greywing
saks.: Grauflügel

Tämä mutaatio syntyi jo niin varhain kun 1920, eli näinä aikoina oli vain vihreitä undulaatteja olemassa, sininen muunnos ei ollut vielä syntynyt.  Silloin tämä muunnos oli hyvin tunnettu ja suosittu. Mutta myöhemmin ilmaantui vielä muita mutaatioita, että nykyisin tarkka erottaminen tuottaa jo ongelmia Mikäli haluamme kasvattaa lintuja, meidän on syytä tunnistaa tämän mutaation, koska se vaikuttaa ratkaisevasti muihin värimuunnoksiin.
Harmaasiiven tunnistaa siten, että perusväri ja myös melaniini on 50% laimennettu,
eli perusvärit: vihreä, sininen ja keltainen ovat haalistuneet ja myös kaikki mustat kuviot ovat nyt vain harmaan väriset. Eli jos melamiinikuvio on harmaa on sitten myös perusväri laimennettu vaalean väriseksi, myös silloin kun linnuilla on tummuustekijä –R--. kts.: nro. 3  tai ovat perusväriltään harmaa nro.: 4
Harmaasiipi-lintu pystyy kyllä vielä muodostamaan tai tuottamaan kaikki melaniinit, mutta kiinnityskyky höyheniin ei ole enää täydellistä. Muutos vaikuttaa tietysti myös siihen, että kaulatäplät ovat vain harmaat, myös pyrstösulat ovat harmaat. Eli kaikki em. spangle-mutaation kaavapiirroksessa olevat mustat osat ovat nyt harmaat.

http://www.webone.com.au/~bread/b_pic028.htm

8[1].2 Greywing-siipi.jpg (111525 tavu(a))

Tunnusomaista on kaavan mukainen höyhenien värityksen muutos, tämä muutos vaikutti usein myös esimerkiksi kaulatäplien väritykseen niin, että höyhenen keskellä oleva musta täplä muuttui naaman väriseksi ja reuna mustaksi, eli syntyi semmoinen isohko silmän-muotoinen täplä, eli tumman renkaan sisällä on sitten värillinen keskitäplä.

Pyrstön väritys on vastaavanlainen, mutta toisinpäin kuin normaalilinnussa. Lintujen silmissä on vielä yksi selvä merkki, spangle-linnun silmässä on valkoinen iiris.


Tässä harmaasiipi+keltanaamion 
siipiväritys

Harmaasiiven perintökaava on: 
Harmaasiipi on täysin resessiivinen sinisen ja vihreän yksivärisenlinnun kanssa, mutta dominoiva yhdistetty keltaisiin ja valkoisiin ja intermediääri nro.: 9.
On nyt vielä muistettava,  että tämä resessiivinen mutaatio vaikuttaa kuten kaikki muut resessiiviset mutaatiot myös linnun koon pienenemiseen. Koska tämä mutaatio vaikuttaa perusvärin laimentamiseen noin 50%, me emme saisi nyt tätä mutaatiotekijää sekoittaa näihin muunnoksiin, missä toivotaan kirkasta ja täydellistä värisyvyyttä. Varsinkin violetin väri ja myös valkosiipi-mutaatio sanan mukaisesti pilaantuvat. Myös yhdistelmä keltaisiin ja valkoisiin saa vain ”sotkua” aikaan ja se on sitten vielä peittävä eli dominoiva. Myös yhdistelmä spranglen kanssa ei tuota mitään toivottua, kuvio on hyvin suttuinen.

Harmaasiipi esiintyy nykyisin harvoin vihreässä linja, sen suosio on vain sinisenä lintuna. Jos esimerkiksi yhdistetään opalin-mutaatio ja harmaasiipimutaatio syntyy lintu, jolla on höyhenissä vain
harmaahkon ydin nähtävissä, tästä keltaisena esimerkki. Kuvio on todella harmaa, vaikka se tässä digi-kamarankuvassa näyttää vihreänä Tämä keltaisen ja vihreän sävyn liukuva sekoitus viittaa vahvasti myös kirjavan undun geeniosuuteen. Jos ei tiedetä lintujen alkuperästä, siitoslintuna ne ovat täysin arvoituksellisia