Make your own free website on Tripod.com

9. Lacewings undulaatti
Koti ] Ylös ]

 

Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo

9. Lacewings undulaatti

(Sukupuolisidonnainen) 

Harmaasiipi mutaation kohdalla sanottiin, että valkoinen harmaasiipi ei ole suositeltava, koska kuvio on suttuinen. Lacewing - mutaatio on nyt ensisilmäyksellä vähän sen näköinen, kuin se olisi valkoinen harmaasiipi kanelikuviolla eli ruskeahkolla kuvioinnilla. Se on kuitenkin ihan erillinen mutaatio ja myös sen periytyvyys on ihan erilainen.
Se syntyi vuonna 1948 sattumalta Englannissa ja Australiassa samanaikaisesti. Kun palautetaan mieliin, kuinka undulaattien värit syntyivät, meillä on nyt semmoinen muutos, että valo tunkeutuu höyhensolun sisään, mutta koska sen ilmakuplarakenne on muuttunut, heijastuu valo takaisin sellaisenaan, tuloksena on nyt lähes valkoinen lintu.
Jos ulompi kerros on keltainen, meillä on keltainen - ja jos kerros on valkoinen, meillä on valkoinen Lacewing. Eli sinisessä linjassa meillä on valkoinen ja vihreässä linjassa keltainen Lacewing.
http://www.budgerigars.co.uk/images/lcewg.jp
Lacewing on jonkinasteinen albinismiin kuuluva mutaatio, koska sillä on punaiset silmät.
Sama mutaatiotekijä on vaikuttanut myös mustan melaniiniosuus, se on jäänyt kokonaan pois tai sen kehittyminen on estetty, mutta ruskea melaniini on jäänyt näkyviin.
Lacewingille on tunnusomaista se, että se on täysin valkoinen (sininen linja tai keltainen (vihreä) linja) ja että sen kuvio on hyvin vaalean ruskea ja että sen silmät ovat punaiset. Muut värit eivät ole mahdollisia, keltanaamio-mutaatio on yhdistettävissä, mutta sen väri on silloin näkyvissä vain naamiossa ei muualla, kuten muiden mutaatioiden kohdalla.
Lacewingin perinnöllisyys on poikkeava, koska sen mutaatiotekijä sijaitsee y-kromosomissa.
Eli uroksilla on 2 ja naarailla vain yksi y-kromosomi. Naarat voivat olla vain normaaleja tai Lacewingejä, ne eivät voi kantaa piilevänä tätä ominaisuutta Urokset voivat kantaa piilevänä lacewing ominaisuutta. Lacewing uros, jolla on vain yksi mutaatiotekijä, on ihan normaalin linnun näköinen.
Lacewing-in perinnöllisyyskaava L=Lacewing ja N =Normaali

 

Uros L x Naaras L = 100% L
Uros L x Naaras N = Kaikki naaraat L ja urokset N / L
Uros N x Naaras L = Kaikki urokset N/L ja naaraat N
Uros N/L x Naaras L = 50% urokset L ja 50 urokset N/L 
50% naaraat L ja 50% naaraat N
Uros N/L x Naaras N = 50% urokset N ja 50% N/L 
50% naaraat L ja 50% naaraat N 
On oletettu, että lacewing on mutaation yhdistelmä (kaneli + albinismi), joka on geneettisesti on kytketty yhteen, että se periytyisi aina yhdessä. Tämä on kuitenkin vain olettamus, sitä ei ole tieteellisesti vahvistettu.