Make your own free website on Tripod.com

4.Harmaa undulaatti

Koti ] Ylös ] Harlekiini peippo ] Kanarialinnun historia ja lajiesittely ] Kultatiikeripeippo ] Helmi-seeprapeippo ] Vahanokka - St Helen Waxbill ] Undulaatit ] Undulaatin kasvatus.. ]


Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo

4.Harmaa undulaatti

(dominoiva ominaisuus) 

Tätä mutaatiota on vähän vaikea luokitella, 
mutta meille on riittävää se tieto, että harmaa tekijä on dominoiva. Mutaation luonne on se, että höyhenrakenne on muuttunut.

Pigmenttimäärä on kasvanut ja ilmakuplakerroksen rakenne on muuttunut,
niin että se heijastaa vain enää osan valosta takaisin, eikä pysty enää läpäisemään pelkästään sinistä valoa.

Vihreässä linjassa tämä tekijä ” H” ilmenee harmaanvihreänä ja sinisessä linjassa se on täysin harmaa. Tämä mutaatio on syntynyt sinisen linjan mutaationa. Se ilmenee vain jonkinasteisena tummennustekijänä. Yhdistettäessä harmaa lintu vaalean kanssa,  kaikista poikasista tulee tummempia vihreän- tai sinisenharmaita (vihreä on dominoiva) ja dominoiva tekijä harmaa ”H” on näkyvissä kaikissa poikasissa, mutta ne saavat piilevänä myös sinisen ominaisuuden.

 

Kuten näemme, tulos on tavallaan aivan uusi väri. Kaikki poikaset ovat täysin erivärisiä kuin emolinnut.
Neljäs perussääntö:
Kaikki dominoivat mutaatiot sisältävät myös ominaisuuden isoon kokoon, eli resessiiviset tekijät pienentävät lintujen kokoa.
Kasvattajat käyttävät tätä mutaatiota hyödyksi, koska tämän dominoivan ominaisuuden avulla voidaan helpottaa kahta perusongelmaa. Ensin saadaan värit tummemmiksi ja ns. välilinnut, eli linnut, joilla on vain piilevänä ominaisuus harmaaseen, ovat isompia. Näin saadaan monet resessiiviset ominaisuudet ja iso näyttelykoko yhdistetyksi. Nykyisin juuri nämä näyttelylinnut ovat yksilöitä, joilla on piilevänä tämä harmaa mutaatiotekijän ominaisuus. Kasvattajat käyttävät alapuolella olevaa kaavaa, joka sinänsä ei ole oikea, koska harmaa (H) on erillinen mutaatio.
Harva ihminen muuten tietää, että myös tässä harmaassa sarjassa on ne 3 tummuusastetta olemassa kts. nro. 2. Dominoivassa ominaisuudessa tekijä on sitten aina näkyvissä ja meille on siten 1-tekijän ja 2-tekijän lintuja olemassa ja näiden lintujen harmausaste on erilainen.

Harmaa kaneli
Harmaassa mutaatiossa on vain yksi erinomainen ominaisuus, mitä lähes kaikki huippukasvattajat hyödyntävät. Lähes ¼ osaa näyttelylinnuista omistaa tämän harmaan tekijän. Mutaatio saa aikaan myös sen, että höyhenet ovat pitempiä ja kaulatäplät näin ollen myös suurempia.
Huono puoli on, että vain koulutettu silmä pystyy enää erottamaan buff-linnut ja yellow- eli intensiiviset linnut toisistaan. Tässähän piilee se vaara, että hedelmällisyysongelmia ilmenee,
mikäli sen huomioonottaminen laiminlyödään.
Harmaassa sarjassa harmaiden värien monipuolisuus yhdistettynä vihreään ja siniseen on erittäin monipuolinen. Eli todella vain asiantuntijat pystyvät erilaiset värien aste-erot erottamaan.