Make your own free website on Tripod.com

Undulaatin genetiikka

Koti ] Ylös ] Harlekiini peippo ] Kanarialinnun historia ja lajiesittely ] Kultatiikeripeippo ] Helmi-seeprapeippo ] Vahanokka - St Helen Waxbill ] Undulaatit ] Undulaatin kasvatus.. ]


Home
Undulaatit
Kanariat
Kultatiikeripeippo
Helmiseeprapeippo
Vahanokka
Harlekiinipeippo
 

U n d u l a a t t i e n   g e n e t i i k k a a

Undulaattien värit ja niiden perinnöllisyys
Alkusanat

Monille lintuharrastajille on tämä selitys lintujen eri mutaatioiden perinnöllisyydestä liian vaikeata ymmärrettäviksi ja usein kuuluu semmoista argumentointia, kuten mihin sitä tietoa edes tarvitaan, kun yhdistetään vain komeita lintuja, niin poikasetkin sitten ovat hauskan näköisiä.
On myös tosiasia, että jos oletetaan että meillä olisi  isohko lintuhäkki, jossa kaikki mutaatiot olisivat edustettuina ja linnut saisivat vapaasti hoitaa jälkikasvua, tuloksena olisi 3. ja 4. polvessa vain vihreitä, ja harmaita sekä ehkä spangle -kuviollisia jäljellä.
Kaikki upeat mutaatiot kuten valkosiivet ja violetit jne. olisi menetetty lopullisesti. Usein kuuluu myös argumentointia, ettei haluta mutaatiolintuja ollenkaan, koska ne olisivat jotenkin luonnottomia ja sitten halutaan ehdottomasti ostaa näitä sinisiä ja valkoisia undulaatteja.

Mutaatio ja jalostus ovat minun mielestäni aivan eri asioita. Mutaatioiden olemassaolo, on luonnon monipuolisuuden osoitus ja ihminen ei ole siihen vaikuttanut, ne ovat syntyneet täysin ilman ihmisten myötävaikutusta, ihminen on vain säilyttänyt luonnon koko kirjon.
Luonnon linnuissa syntyy paljon mutaatioita, jokainen itse voisi nähdä niitä kotipihassa varpusien ja viherpeippojen parvissa, jos vain osaa katsoa oikealla tavalla.  Luonto vain karsii lähes aina nämä mutaatio kokeiluistaan, kun siitä ei ole mitään etua. On toki paljon sellaisia tapauksia, missä spontaaninen mutaatio on tuonut linnuille selviytymis- tai lisääntymis-edun ja hetkessä koko luonnonkanta on muuttunut.
Yhdessä keskustelufoorumissa näin sellaisen tokaisun, jossa joku ihminen halusi joskus kuulla mutaatioiden vastustajilta vastauksen siihen, että millä oikeudella ihminen sitten saa hävittää mutaatioita pois.

Ottamatta kantaa sen tarkemmin näihin aiheisiin, haluan vain tuoda esille, että mutaatio-termi ja jalostus-termi ovat todella kaksi eri asia, joita ei saisi sotkea keskenään..
Jos halutaan, että meidän linnut, tässä tapauksessa undulaatit, voivat saada poikasia, on meidän syytä katsoa vähän tarkemmin, millainen meidän lintujen geneettinen monipuolisuus on. Tässä tarkoituksessa on tehty tämä luettelo, missä on esitelty yleisimmät mutaatiot.

Kuva: H. J. Lenk.